Acceptatie bij ouders, kinderen en partners

Acceptatie van transgenders Vooroordelen en discriminatie

Helaas zijn de reacties in je omgeving niet allemaal even positief als je vertelt dat je een transgender bent. Zij lijken het niet te begrijpen. Ouders zijn ook bang voor de haat die hun kinderen kunnen ervaren, dat zij gepest, geslagen of in het ergste geval vermoord zouden worden.

Saskia Keuzenkamp heeft hiernaar onderzoek gedaan. Haar bevindingen kun je lezen in het rapport: Worden wie je bent - Het leven van transgenders in Nederland / Saskia Keuzenkamp  Sociaal en Cultureel Planbureau / Den Haag, november 2012, p. 10-12

Acceptatie bij de ouders en kinderen

Vooral angst voor negatieve consequenties, onzekerheid en schaamte weerhouden sommigen ervan om voor het trans-zijn uit te komen. Ruim 20% van de transgenders houdt het trans-zijn verborgen voor de ouders en datzelfde geldt voor de kinderen (indien aanwezig).
Ouders reageerden met onbegrip op het feit dat hun zoon of dochter zich niet gedroeg zoals van jongens of meisjes wordt verwacht. Ook de partners hadden er vaak moeite mee.
Ouders hebben volgens 28% van de respondenten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek negatief gereageerd en de partner volgens 17% (p. 12)
30% van de ouders heeft positief gereageerd en 10% neutraal. Echt afwijzendereacties worden minder gerapporteerd. Ongeveer 10% van de ouders weet het, maar wil er niet over praten, nog wat minder reageerden afkeurend en in een enkel geval is het contact verbroken. Van de ouders die het weten, heeft het merendeel dus positief gereageerd, maar een aanzienlijke groep houdt het trans-zijn voor de ouders verborgen (21% tegenover de moeder en 26% tegenover de vader).
“Ouders hebben volgens 28% van de respondenten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek negatief gereageerd en de partner volgens 17% (alleen degenen die bij de partner leven conform de genderidentiteit zijn hier bezien).”

Acceptatie bij de partners
Het vaakst is men open tegenover de huidige partner (4% echter niet). Hoe vaak een eventuele eerdere relatie is stukgelopen vanwege het trans-zijn is niet bekend.
Ongeveer de helft van de respondenten heeft een partner (zie hoofdstuk 2). Hun is gevraagd in hoeverre ze tegenover hun partner open zijn over hun trans-zijn. Verreweg de meesten zijn dat: 86% is volledig open en 10% gedeeltelijk. Die openheid betekent overigens niet in alle gevallen dat men ook volgens de genderidentiteit leeft, maar de meesten (78%) doen dat wel (zie tabel 3.3). Soms blijft de openheid kennelijk beperkt tot het erover praten.
In dit onderzoek is niet uitgebreid op de partnerrelatie ingegaan. Bij de beantwoording van open vragen en interviews hebben sommige respondenten wel wat over hun partner verteld. Soms ging dat over een ex-partner en ging de respondent vooral in op de moeite die deze ex-partner had met het trans-zijn van de respondent. Dit mondde soms uit in het verbreken van de relatie. Bij anderen was het juist de partner die stimuleerde dat de respondent zijn of haar twijfels over de genderidentiteit serieus nam: ‘Ik kwam erachter door toedoen van mijn partner, die al vermoedens had.’ Er werd melding gemaakt van
goede gesprekken met de partner en steun bij het transitieproces. Zo schreef een respondent:
Ik heb mijn gevoelens lange tijd succesvol weten te onderdrukken, totdat mijn vrouw rond 1990 gedurende ruim een jaar buitenshuis werkte. Direct na haar vertrek kleedde ik me dan als vrouw. Toen ze weer thuis kwam werken hield dat op. Tot een jaar of vier geleden. Toen viel het niet meer te onderdrukken. Inmiddels leef ik nu ongeveer twee jaar volledig als vrouw, met
totale instemming van mijn echtgenote.

zie ook: Partners van transgenders




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief