Acceptatie op het werk

Acceptatie van transgenders Vooroordelen en discriminatie

“Ook op het werk en op school kreeg een aanzienlijk deel van de transgenders negatieve reacties vanwege hun trans-zijn. Respectievelijk 20% en 25% van degenen die daar conform hun genderidentiteit leven, heeft dat in het jaar voorafgaand aan het onderzoek meegemaakt. Hier ging het eveneens meestal om afkeurende blikken en flauwe grappen; bedreiging en fysiek geweld komen op het werk en op school minder voor.
Ouders hebben volgens 28% van de respondenten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek negatief gereageerd en de partner volgens 17% (alleen degenen die bij de partner leven conform de genderidentiteit zijn hier bezien). Het aandeel dat een of meer negatieve reacties vanwege het trans-zijn heeft gekregen, is het kleinst bij het sporten (14%).
De overgrote meerderheid (87%) van degenen die een of meer negatieve reacties hebben gekregen in het jaar voorafgaand aan het onderzoek heeft daarover geen klacht ingediend of aangifte gedaan. Bij de meer ‘onschuldige’ reacties, zoals afkeurende blikken en flauwe grappen, ligt dat nog voor de hand. Maar ook degenen die een ernstiger incident meemaakten (zoals bedreiging, seksuele intimidatie of fysiek geweld), deden dat meestal niet (84%). Van hen stapte 6% naar de politie en 6% wendde zich tot een antidiscriminatiebureau.”

Uit: Worden wie je bent - Het leven van transgenders in Nederland / Saskia Keuzenkamp . - Sociaal en Cultureel Planbureau Den Haag, november 2012

Transseksuelen, werkgevers en werknemers zouden op een comfortabelere manier met elkaar om moeten kunnen gaan.

De 50.000 transgenders die in Nederland wonen zijn vaak hoogopgeleid, zo blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Maar slechts de helft van hen heeft een baan en nog eens 5 procent werkt als zelfstandige. 'Terwijl ze vaak een prima aanvulling zijn binnen een team dat moet samenwerken. Transgenders kunnen zich prima inleven in de gedachten van zowel een man als een vrouw. Dat heeft veel voordelen. En ze hebben veel meegemaakt, ook dat kan erg waardevol zijn', vertelt woordvoerder David Pollard.
Maar de acceptatie op de werkvloer laat te wensen over. 'Het is een vorm van discriminatie. Kijk, als een transgender op het uiterlijk beoordeeld wordt bij een promotie, zal dat nooit op papier komen. Maar het is er wel', concludeert Pollard. Vandaar dat TNN op het symposium een declaratie lanceert, om een klein stapje richting een betere omgang te zetten.Met tien punten wil TNN ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties 'een veilige en comfortabele werkplek voor transseksuele werknemers creëren'. 'Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn. Vaak zie je niet eens dat bijvoorbeeld een man vroeger een vrouw was', legt Pollard uit. 'Het moet voor een transgender comfortabel zijn om dat te vertellen tegen andere werknemers en de werkgever. Aan de andere kant moet de transgender daar wat meer het initiatief in nemen en niet als slachtoffer maar met het oog op een goede samenwerking.'Minister Marja van Bijsterveldt van emancipatie: 'Het is goed om te laten zien dat geslacht niet uitmaakt voor iemands waarde. We willen dat transseksuelen zichzelf kunnen zijn in de samenleving en dat ze terug de werkvloer op

Veel werkloosheid onder transgenders
Bijna 40 procent van de transgenders zit zonder werk. Dit blijkt uit de studie Worden Wie je Bent van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), uitgevoerd in opdracht van minster Van Bijsterveldt (Emancipatie). De cijfers worden vandaag bekendgemaakt op een Europese conferentie over transgenders en werk. Dit European Transgender Participation Symposium begint vandaag in Dordrecht. Uit de studie van het SCP blijkt dat ongeveer de helft van deze groep niet over de geslachtsverandering spreekt op het werk. Degenen die wel open zijn, krijgen meestal positieve reacties. Wel zeggen veel transgenders dat ze soms grappen en afkeurende blikken uit hun omgeving moeten trotseren.

Transgender heeft het lastig op de werkvloer



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief