Een verklede vent of toch een cliënt?



Een verklede vent of toch een client? Acceptatie van travestie in Nederland / Judith van der Spek. Den Haag, juni 1999

Werkstuk in het kader van de Hogere BeroepsOpleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening. Deze opleiding is verbonden aan de Leidsche Hogeschool.

Van de Spek verstaat onder travestie iets anders dan de in de tegenwoordige gehanteerde definitie (zie: Travestie). Dit komt waarschijnlijk omdat er in de tijd waarin dit werkstuk werd geschreven geen andere termen waren. We zijn nu 19 jaar verder.

"In mijn eigen woorden zou ik travestie beschrijven als; voornamelijk mannen die zich kleden in vrouwenkleding en daadoor dan een geheel andere uitstraling, beweging en emoties vertonen. Dit ook ten gevolg van het gebruiken van andere vrouwelijke attributen zoals vrouwelijk schoeisel en make- up.
Ik kan deze beschrijving baseren op intensieve omgang met travestieten. Door deze ervaringen leer ik ook dat alle travestieten voor zich, de travestie allemaal anders beleven. Elke travestiet heeft weer een andere levenswijze ten opzichte van het beleven van travestie. Sommige travestieten kleden zich elke dag als vrouw en gaan zonder enige problemen naar buiten en doen alles wat zij willen. Sommige travestieten schamen zich nog vaak om zich aan anderen te vertonen in omgeklede staat. Dit hangt allemaal samen met de fase van ontwikkeling waarin de travestiet zich als persoon bevindt en in welke omgeving hij zich bevindt.
Bijvoorbeeld: rolt hij als jonge homoseksuele jongen het discocircuit binnen dan kan hij zich misschien snel relateren aan de andere jonge travestieten die erg uitbundig zijn. Dit is dan een levensstijl waar hij voor kiest. Een ander voorbeeld is een heteroseksuele man die al vanaf zijn jeugd worstelt met travestiegevoelens en van nature erg onzeker is. Deze zal door de maatschappelijke taboes die nog op travestie liggen minder uitbundig naar buiten komen en niet meteen in een disco uitgaan. Als hij positieve reacties uit de omgeving krijgt zou dat deze ontwikkeling natuurlijk wel kunnen versnellen. Dit proces kan ondersteund worden door zelfhulpgroepen en professionele hulpverlening. Het is voor een travestiet vaak moeilijk om in de eerste fase van “uit de kast komen” hulp te zoeken bij het maatschappelijk werk. Naar mijn mening is het makkelijker en comfortabeler voor een travestiet om zich eerst te oriënteren bij de verschillende zelfhulpgroepen voordat hij wat dieper op het probleem op kan gaan bij eventuele professionele hulpverleners. De hulpverleners bij de zelfhulpgroepen kunnen ook door middel van hun ervaringen doorverwijzen naar professionele hulpverleners.  In hoofdstuk 5 wordt hier dieper op ingegaan.

Om het begrip travestie misschien duidelijker te maken citeer ik; dr. A. M. Verschoor, psycholoog bij het genderteam in het VU- Ziekenhuis te Amsterdam); "We noemen een man travestiet als zijn sekse mannelijk is, zijn genderidentiteit ook mannelijk is, maar zijn gedrag, dus zijn genderrol, soms of heel vaak vrouwelijk is. Van travestie is met name sprake als dit vrouwelijke gedrag zich uit in een voorkeur voor het dragen van vrouwelijke kleding. Maar bij vele travestieten beperkt het zich veelal niet tot het omkleden in vrouwelijke kleding, maar proberen ze door hun hele manier van doen op die momenten de vrouwelijke rol te spelen. Voor vrouwelijke travestieten geldt het omgekeerde." ( Een dubbel bestaan, Amsterdam,1990).
In het volgende hoofdstuk komen verschillende theorieën aan bod over travestie.
zie ook Acceptatie van transgenders.


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief